Ajuntament de Tales

Pàgina Principal de Turisme

 

QUÈ VISITAR A TALES

Vista general de Tales.

 

 

 

L'Esglèsia Parroquial

Situada en el nucli urbà del municipi. Dedicada a Sant Joan Baptista, patró de la població. Va ser construïda en el segle XVIII, encara que d'eixa època només es conserva la seua fatxada i la capella, la resta de la construcció és del segle XIX.

 

 

L'Abeurador     

                                   

L'abeurador de l'entrada del poble va ser reformat en 1979 per dos persones que residien en Tals, la seua aigua prové de la Font la Perera.

 

Monument als Dolçainers

Este és el monument als dolçainers i va ser inaugurat en 1976 col·locant-se una pedra amb una dolçaina i un tabal de ferro junt amb l'escut de Tales.

Este monument es va posar per a recordar el treball que van fer els primers dolçainers i tabaleters en el Segle XIX i per a reconéixer el treball que fan els que hui en dia es dediquen a tocar el tabal i la dolçaina.

 

 El portalet 

El Portalet és d'origen àrab i representa una mostra de l'antic traçat urbà de la localitat.

Es creu que el portalet era l'antiga entrada al poble que formava part de la muralla.

 

Llavador

El llavador de Tales data de principis del segle XIX, té una superposició d'arcs ogivals d'estil neogòtic en la seua fatxada sud, en contraposició amb els rectangles d'obra en la seua part nord.

 

Museu Etnològic

Es va inaugurar al novembre de 1998. Rehabilitant l'únic molí que quedava dels 13 que havien antigament en el poble.

L'edifici compta amb tres plantes: en la planta baixa podem veure el procés d'elaboració de l'oli, en la primera planta veiem com era una estada del segle XIX, així com la indumentària tradicional, ferramentes i utensilis per a llaurar el camp, i la tercera planta està encara en projecte.

 

Forn morú

Es tracta d'una construcció de pedra calcària representativa de l'antiga artesania i els oficis de l'Espadà. Este forn, enclavat dins del mur d'un ribàs de pedra seca, es troba en perfecte estat de conservació, es feia servir per a la cocció i elaboració de teules, bards i taulellets.

 

Aqüeducte i Sèquia

Compta amb 45,5 metres de longitud i travessa una zona d'horta. L'estructura compta amb 17 arcs construïts en pedra, ciment i argamassa.

La seua séquia, coberta i rehabilitada porta aigua procedent del pantà i servix per al reg a Onda. La data de construcció s'estima que és del 1945.

 

Castell de Tales      

El castell és àrab i la seua construcció data del s. XII. És un castell xicotet del que encara es poden veure restes de les seues muralles i de 2 torres, la torre Cabrera i la torre de la Mort, la tercera torre que es trobava junt amb el castell la van destruir en el s. XIX. En l'interior es pot veure encara un aljub de mitjana grandària. La fortificació va ser arrasada pels enfrontaments carlistes.

 

Pont del barranc d'Aín  Antic pont sobre el barranc d'Aín.

 

Font de Montí

És una de les més apreciades del terme municipal, fet que es demostra amb la gran quantitat de aigüistes que la visiten a causa de la qualitat de les seues aigües que són el remei per a les persones amb problemes de pedres en el renyó. Trobem el naixement del brollador en la cima de la muntanya que porta el seu mateix nom. A més en el municipi hi ha una altra font de Montí l'aigua de la qual procedix de l'anterior brollador que acosta les seues preades aigües a la gent del poble.

 

Racó de Sant Francesc

 

L'Abeurador 

Antic abeurador on els animals paraven a beure i descansar. Al seu costat passa l'antiga carretera i per damunt la nova. Va ser restaurat l'any 2010.

 

 

Atractius Naturals

 

EL MONTÍ

prueba imagen

Encara que no és la muntanya més alta del terme municipal, amb 608m., és la més representativa i coneguda del mateix. En castellà significa muntanya petita és la més emblemàtica del terme de Tales perquè té unes característiques especials, zones pelades en forma allargada i color vermellós. Fins als anys 1945 -1950, la gent del poble li cridava “la pineda” perquè no hi havia en el terme cap muntanya amb pins.Les principals muntanyes de Tales són:- Muntanya Espino…………………664 m.- Montí ……………………………611 m.- Penya Negra ……………………...527 m.- Xautena …………………………502 m.- El Tosal …………………………468 m.- Isidoro …………………………..451 m.

 

 

LA COVA ANACLETO

prueba imagen

Cavitat subterrània excavada en roca calcària, la boca de la qual treu el cap completament a l'est, i la progressió del qual cap al seu interior s'efectua a tot moment cap al W i en perllongat descens.Les dimensions de la boca són de 3'80 metres d'altura per 3'60 metres d'amplària, donant pas a una galeria inicial d'entrada de 16 metres de longitud per una amplària màxima de 4'40 metres i sostres inicials alguna cosa superiors als 5 metres d'altura.A continuació, aquesta galeria es perllonga en acusat descens a través d'un con d'erosions amb les pedres molt soltes, i parets entre els 1'10 metres i els 1'50 metres de separació, devent desenfilar una curta vertical de -2'60 metres quan portem 7'50 metres des de la capçalera del con de dejecció, i continuant la galeria cap avall altres 17 metres més, superant en aquest punt la cota de -23 metres de profunditat. Un gran pedrot encastat al centre actua com a referent d'una bifurcació de galeries, gairebé paral·leles: la de la dreta, després del bloc s'amplia durant els 10'50 metres següents fins als 2'60 metres d'amplària (tram ulterior), sempre en con d'erosions, i amb l'altura del sostre oscil·lant entre els 0'75 metres mínims i 1'40 metres màxims. És en aquest branc on aconseguim la cota de màxima profunditat de la cova: els -26'50 metres. Si optem per entrar en el branc esquerre, ens trobarem amb un accés menut, similar a l'altre branc, per accedir a una galeria de 13 metres de longitud, amb sòl molt irregular, sense con de dejecció, i amb morfologia diferent a la resta de la cova, és a dir, caòtic, i amb una incòmoda gatera a 4 metres del final. La cavitat manca de reconstruccions litoquímiques. Fer constar que la cova posseeix una obertura a l'exterior, visible des de dins a través d'una xemeneia, a nivell de la perpendicular sobre la capçalera de l'inici del con d'erosions, i a uns 10 metres d'altura.No es necessita material auxiliar de descens per a la seva completa exploració.L'ASSUT DE TALES

prueba imagen

L'Assut de Tales és una font amb berenadors. La seva aigua cristal·lina i fresca serveix per regar l'horta de Benarrai i el Cos, l'aigua sobrant va a la bassa del poble.LA FONT DE LA PERERA

prueba imagen

Neix al costat del riu del seu mateix nom. La seva aigua serveix per al reg de l'horta del poble. L'aigua de la font, fa molts anys es va canalitzar i es va portar al poble distribuint-la en les següents fonts: La de l'Olivar, la de la plaça Major i la de l'Abeurador.FONT DE MONTÍ

prueba imagen

La Font de Montí neix en tres parts de dalt a baix de la muntanya anomenada “l'Alt”. Les seves aigües són medicinals, són el remei de moltes persones que tenen problemes de ronyó. En els anys 60 la van portar al poble de Tales, van fer un dipòsit en la part alta per distribuir-la en fonts per tot el poble, avui dia solament hi ha una font a la zona del barranc, i l'aigua va directament al dipòsit per proveir d'aigua potable a les cases, juntament amb la de la Perera i del pou de l'Assut. En la font hi ha berenador per poder gaudir d'un agradable dia.A part d'aquesta font que és la principal, Tales té nombroses fonts repartides per tot el terme com són:- La Font del Barranc d´Ahín, que neix entre dues roques en la part alta del barranc, més a baix tenim el riu del seu mateix nom.- La Font del Pardalet, aquesta font està ja perduda, l'aigua surt molt poc a poc, per això es diu del pardalet.- La Font del Gos, neix de terra un aigua neta però amb poca quantitat al costat del camí que va a la font del Montí. Es creu que allí bevien els gossos i d'aquí el seu nom.- La Font del Bou, solament surt quan el nivell d'aigua és molt alt, ara bé, quan surt és com un toro, d'aquí el seu nom, surt d'un ribàs al costat del barranc, surt amb una força i quantitat que el pagès i la gent del poble sap que en el proper estiu no els faltarà l'aigua.- Font de Xiclà, és una font d'abundant aigua, serveix per al regadiu i durant uns anys es va comercialitzar, és d'una família en particular “els Miravet” l'aigua és clara i té bon gust i propietats medicinals. A Onda és coneguda com a font de Ramos.- Font de la Pitxera, brolla enfront del poble mentre corre l'aigua pel riu.- La Font de la Rata, surt sota el poble, diuen que és l'aigua mes fresca de totes i es recull en un assut per regar.El terme està envoltat per:- El Barranc del Pantà- Riu de Veo- Barranc d´Ahín- Barranc de les “Clochas”- Barranc de SídoroEL CAMPAMENT

prueba imagen

Abans de construir la piscina, la gent del poble, sempre es banyava en el riu. Hi havia dos llocs en el riu Veo que creuaven el poble, els coneixem com el riu “El Xuxim” y “El Campament”.

L'ENGOLIDOR EN EL PARATGE EL CAMPAMENT

Es denomina així al paratge situat en l'últim tram del riu Veo abans d'unir-se amb el barranc de Castro per donar lloc al riu Sec. L'enclavament, encaixat a la vall del riu entre la partida del "Clot" i d' "Entre-rius" forma un paisatge de roca calcària excavada per l'aigua donant lloc a formes serpentejants i petits salts d'aigua o cascades. El més famós de tots és "l'Engolidor" d'aproximadament 2 metres d'altura. En l'actualitat en el lloc s'ha introduït vegetació ornamental pel que sovint aquest pot gaudir de belles flors i plantes aromàtiques. El riu transcorre amb normalitat pel paratge a partir d'una petita assut sota la qual reposa l'aigua en una bassa natural on a l'estiu els banyistes acudeixen a refrescar-se, riu avall l'aigua sempre cristal·lina es perd entre els salts i esquerdes de les roques. En els voltants del lloc existeix també una abric molt gran i poc profund on es practica l'escalada conegut com la cova del Campament. Avui dia, a causa de l'accentuada i perllongada sequera, el campament està sec.

 

Imatges: 
L'Esglèsia des de la plaça dels dolçainers.
Esglèsia
Altar de l'esglèsia
Cova del castell de Tales
Castell de Tales
Castell de Tales
Abeurador
Aqüeducte i sèquia
Antiga cuina al museu etnològic
Almàssera al museu etnològic
Façana del museu etnològic
Font de Montí
Forn morú
Safareig del poble
Monument als dolçainers
El Portalet
Pont del Barranc d'Aín
Racó de Sant Francesc
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

Pueblo

Site developed with Drupal